Ga naar de inhoud

Geluksmomenten

21 december 2018 Leestijd:

Joost werkt als verpleegkundig zorgcoördinator op een afdeling voor jonge mensen met dementie. Als Broeder Joost blogt hij over zijn ervaringen en schrijft hij ook maandelijks een gastblog voor ons. Deze keer over de zoektocht naar momenten van geluk die ondanks deze ellendige ziekte vaak nog steeds mogelijk zijn.

Met een ongekend brede glimlach loopt hij het restaurantje van onze instelling binnen, groet iedereen die hij ziet. Hij kent ze ook vrijwel allemaal. Aan een lange tafel zitten zijn zoon, dochter, hun partners, de trajectcoach, zijn vrouw en ook ikzelf. We krijgen allemaal een handje en hij bedankt ons dat we gekomen zijn. Ook andere mensen die toevallig in de buurt staan, worden vriendelijk begroet. 

Nu heb ik in mijn carrière al een flink aantal opnames verzorgd, maar zo'n feest als dit heb ik nog niet eerder meegemaakt. Van het idee dat de ziekte van Alzheimer een pad vol ellende is, zou deze man je spontaan afhelpen. Later die dag licht ik het team in dat we een gezellige tijd tegemoet gaan.

Zoektocht

Inmiddels zijn we enige tijd verder. Van de vreugde tijdens de eerste week van zijn opname, is niet altijd meer sprake. Vrienden en kennissen die met de beste bedoelingen op bezoek komen voor een wandelingetje of een potje tennis, gaan regelmatig naar huis zonder dat doel bereikt te hebben. 

De uitdaging in een situatie als dit is zoeken naar de momenten van geluk die nog wel haalbaar zijn. Dat vraagt behoorlijk wat van de cliënt zelf, maar vooral ook van zijn omgeving. Zij moeten genoegen nemen met steeds kortere geluksmomenten, een kleinere spanningsboog en een lagere tolerantie voor prikkels. 

Glimlach

Maar dit is niet het eindpunt, dit is niet definitief. Samen met zijn vrouw, kinderen en vrienden toveren wij nog regelmatig een glimlach op het gezicht van deze meneer. In vergelijking met de eerste weken zijn alle activiteiten wel korter en minder intensief, maar we behalen wel nog steeds hetzelfde resultaat: een vrolijk gezicht. Het pad van de ziekte van Alzheimer is er wel degelijk een vol ellende, maar dat betekent niet dat er onderweg niet volop genoten kan worden.

Volg Joost

Website: https://www.broederjoost.com/

Facebook: https://www.facebook.com/Broederjoost/

Instagram: https://www.instagram.com/broederjoost/