Ga naar de inhoud

‘Aaien mag alleen als ze niet is aangelijnd.’

26 april 2018 Leestijd:

'Collega' Suze wordt een geleidehond

De komst van hulphond in opleiding Suze bij op ons kantoor komt voort uit de ondertekening van het VN-verdrag over de rechten van mensen met een handicap, vorig jaar bij VWS. Marina (managementondersteuner bij de afdeling Communicatie) was erbij toen een groep opleiders met geleidehonden werd ontvangen door staatssecretaris Van Rijn. Het idee om zelf een hulphond te gaan trainen en dus een puppypleeggezin te worden, kreeg ze sindsdien niet meer uit haar hoofd.

Sinds enige tijd hebben Marina, haar man Henri en hun 18-jarige tweeling Yorick en Eline dan ook een nieuwe bewoner in huis. Haar naam is Suze, een prachtige zwarte labrador retriever.

Kantoorhond

‘We hebben nooit eerder een hond gehad’, vertelt Marina. ‘We werken allebei en willen het beestje wel de aandacht geven die het verdient. Toen onze directeur Joyce vroeg hoe de medewerkers zichzelf wilden ontwikkelen, wist ik het meteen. Ik wil een geleidehond in opleiding. Joyce was enthousiast. Dat betekent wel dat Suze meegaat naar mijn werk. Ze heeft daar haar eigen bench, een hekje (zodat ze niet ineens in de lift verdwijnt en op de 20e verdieping uitstapt) en speelgoed waarmee ze collega’s vermaakt.’

Dagboekje

Marina geniet met volle teugen van de aandacht die Suze heeft voor alles wat nieuw is. 'Ze kijkt aandachtig naar voorbij waaiende blaadjes of naar een mier die rustig voorbij loopt. Ik ben écht aan het onthaasten,' zegt Marina. ‘Dat komt wel goed uit want onlangs is mijn achillespees ingescheurd door een verstapping.'

De taakverdeling is nu goed geregeld. Henri doet de vroege ochtendwandeling om 06.00 uur en Marina doet de loopjes na de maaltijden en tussendoor. Als Suze slaapt, houdt Marina een dagboekje bij. Wat heeft ze gegeten, wie zijn er op (kraam) visite geweest en hoe ging het bezoeken van de winkel en de dierenarts?

Dementerenden

Van Henri, die als facilitair manager in een verpleeghuis werkt, weet ze wat contact met honden doet met zwaar dementerende mensen. ‘Als er een bewoner is die zijn of haar hond meeneemt, zie je de medebewoners genieten en ontspannen. Een prachtig gezicht.

Van het vooruitzicht dat Suze straks iemand kan helpen, word ik blij. Ook al moet Suze over een paar maanden naar school en moeten we haar laten gaan,’ weet Marina. ‘Maar daar wil ik nu nog niet aan denken. Ze is nu nog even ons logeetje. Verder krijgen we intensieve begeleiding bij wat we nu allemaal moeten doen. Op de website staat in ieder geval helder aangegeven wat er van ons wordt verwacht:

  • Liefde geven om op te groeien tot stabiele jonge hond
  • Opvoeding geven om goede hondenmanieren en basiscommando’s te leren
  • Sociale omgeving bieden om vertrouwd te raken met de wereld om ons heen
  • Tijd investeren: een pup vraagt veel aandacht en tijd

Een prachtige uitdaging, toch?’

Suze en fans

Marina beseft dat een pup een enorme aantrekkingskracht heeft en dat veel mensen Suze willen aaien. ‘Maar voor een hulphond gelden speciale regels. De belangrijkste is: als de hond aan de lijn is, mag ze niet geaaid worden. Want door al die aandacht kan ze daaraan gewend raken, waardoor ze later haar nieuwe baasje niet goed meer kan begeleiden. Als de hond los is mag aaien wel.’

Nog drie maanden

Op dit moment heeft Suze nog drie maanden training te gaan voordat ze haar examen mag gaan doen. Marina wil heel graag dat Suze slaagt, maar zal haar natuurlijk zeker missen!

Links:

KNGF.nl

Hulphond

Fotografie en tekst: Rogier Reker, social media afdeling VWS