Ga naar de inhoud
Ali met jongere

‘Alle puzzelstukjes zijn op hun plek gevallen’

2 mei 2018 Leestijd:
Door Tamar Klijsen

#CarrièreSwitchers

‘Carrière Switchers’ is een project van Pluryn, een zorgorganisatie voor mensen met complexe zorgvragen. Het leer-/werktraject is bedoeld voor mensen die na jaren in een andere branche te hebben gewerkt nu carrière willen maken in de zorg. De  werving eind vorig jaar leverde zo’n 500 geïnteresseerden op. Na een strenge selectie zijn begin dit jaar 60 switchers gestart. Die volgen een versnelde Mbo4-opleiding Maatschappelijke Zorg en werken daarnaast als begeleider op een van de locaties van Pluryn. Tijdens het traject komen ze in aanraking met verschillende doelgroepen, waarna ze zelf bepalen waar hun toekomst ligt. Na afloop van het traject zijn ze verzekerd van een baan.

Ali Bencheikh (33) doet mee aan het project Carrière Switchers van Pluryn en loopt mee bij Intermetzo in Maarsbergen, op een woongroep voor jongeren van 12 tot 18 jaar met complexe psychische problemen.

Ali

‘Als ik naar de jongeren in mijn groep kijk, herken ik bij hen gedrag dat ik zie bij mijn eigen dochtertje van twee jaar. Niet luisteren, stoer doen, fel reageren als dingen niet gaan zoals ze willen. Deze jongeren worden in hun gedrag maar langzaam volwassen. Ze kampen met trauma’s en kunnen daardoor onvoorspelbaar en agressief uit de hoek komen of verwaarlozen zichzelf.

Broertje

Dat de zorg mijn roeping is, weet ik eigenlijk al heel lang. Mijn broertje heeft een verstandelijke beperking en heb dus altijd veel met zorgverleners te maken gehad. Ik was geïntrigeerd door de resultaten die ze met hem boekten. Mijn broer was thuis onhandelbaar, maar in de instelling waar hij naartoe ging, was hij poeslief. Dat effect op iemand hebben, dat wilde ik ook.

Maar ik heb nooit naar dat gevoel geluisterd. Na de middelbare school ging ik een mbo-opleiding Internationale Groothandel doen. Dat klonk stoerder dan een zorgopleiding. Daarna heb ik tien jaar bij een groot logistiek bedrijf gewerkt. Eerst op de customer service, daarna als transport planner. Het was uitdagend werk en betaalde goed. Maar het was ook heel druk en hectisch. Ik maakte lange dagen, werkte ‘s avonds en in het weekend thuis door. Geen probleem, maar een schouderklopje kreeg ik nooit. Ik zat met tachtig man op een afdeling, maar er gingen dagen voorbij dat er geen enkele manager langskwam. Ja, als er iets fout ging, dan wel. Ik miste waardering.

Ali in gesprek met jongere

Risico

Tijd voor een andere baan dus. Een vriend van me werkte in de zorg en vertelde daar mooie verhalen over. Weer kriebelde het, maar ik was niet zo lang geleden getrouwd, had een huis gekocht en was vader geworden. Het was een te groot risico om een opleiding te gaan volgen en geen inkomen te hebben. Ik ben toen commercieel medewerker bij een bedrijf voor auto-onderdelen geworden. Maar na twee maanden wist ik: dit wordt niks.

Per toeval kwam ik via Indeed de advertentie voor het project Carrière Switchers van Pluryn tegen. Wat dit project anders maakt dan andere omscholingstrajecten, is dat het niet uitmaakt welke vooropleiding je hebt. Ik heb me dan ook meteen ingeschreven voor de informatieavond. Hoewel er veel aanmeldingen waren, ging ik er vanuit dat ik door de selectie zou komen. Omdat ik nog niet zo oud ben, maar ook omdat ik voor de zorg gemaakt ben. Alle puzzelstukjes zijn op hun plek gevallen sinds ik in Maarsbergen meeloop.

Voldoening

Jongeren begeleiden voelt voor mij niet als werken, ik kom op mijn werk juist tot rust. De kids reageren goed op mij en dat geeft veel voldoening. En ook mijn collega’s hebben me warm ontvangen. Ze geven me positieve feedback en door hen voel ik me echt onderdeel van een team. Eindelijk de waardering die ik in mijn vorige banen zo gemist heb. En het mooie is dat ik op mijn werk veel kennis opdoe die ik ook op andere vlakken kan toepassen. Ik ben in mijn vrije tijd voetbaltrainer van jochies van 8 jaar. Op hen pas ik weleens toe wat ik op mijn werk leer. En ik kan je vertellen: het werkt!’

Ali met jongere

Wil jij ook een carrière in de zorg? Aanmelden voor het huidige traject is niet meer mogelijk. Wel ontvangt Pluryn graag jouw cv en motivatiebrief zodat ze je in de toekomst kunnen benaderen voor Carrière Switchers 2.0! Deze kun je hier uploaden.

De foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Ria van Remmerden.

Tamar Klijsen