Ga naar de inhoud

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

5 januari 2018 Leestijd:

Wij hebben Tinder en Facebook, dat hadden ze vroeger nog niet.

Tommie is verpleegkundige en heeft een eigen blog waarop hij zijn ervaringen deelt. Hij schrijft elke maand een gastblog voor VWS. Hij beschrijft wat hij meemaakt en ervaart. De leuke en de minder leuke dingen. Hoe mooi het is en hoe moeilijk het soms kan zijn.

'Wie weet leer ik er nog wel iets van!'

Vaak kom ik bij ouderen en dan stel ik vragen over vroeger. Bijvoorbeeld over hun leven en wat ze allemaal hebben meegemaakt. Wanneer ik bij echtparen kom vraag ik altijd hoe ze elkaar hebben ontmoet. Ik vind het prachtig om deze verhalen te horen. Vaak vertellen ze dit ook met een lach op hun gezicht. Het is zo mooi als mensen al 40, 50 of misschien wel 60 jaar getrouwd zijn. Ze zijn bijna hun hele leven al bij elkaar en hebben samen zoveel meegemaakt. Ik vind het geweldig om te horen hoe dat vroeger ging. Ik vraag dan ook aan de man hoe hij het heeft aangepakt om zijn vrouw te versieren, wie weet leer ik er nog wel iets van!

Tinder en Facebook

Tegenwoordig gaat het toch allemaal wat anders. Wij hebben Tinder en Facebook, dat hadden ze vroeger nog niet. Wij kunnen de hele dag bellen en appjes sturen, vroeger waren dit brieven. Wanneer je elkaar nu leert kennen dan zie je elkaar dagelijks, niet 1 keer in de week op zondag. Samen slapen is normaal, vroeger was dit anders heb ik mij laten vertellen. Samenwonen? Ja hoor geen probleem! Vroeger moest je eerst trouwen, sparen en dan bij een van de ouders inwonen. Het is niet verkeerd hoe het nu is, tijden veranderen. Ik doe er net zo hard aan mee. Wij leven nu en dit is later ons verleden. Misschien vertel ik later als ik oud ben verhalen aan mijn kleinkinderen over hoe het 'vroeger' was. Tegen die tijd zal het leven er weer helemaal anders uitzien dan nu. Zo gaat het nou eenmaal.

Op zoek naar iets beters

Ik denk wel dat we veel kunnen leren van ouderen. Zeker op het gebied van relaties aan gaan en dat we niet alleen maar aan onszelf moeten denken. Tegenwoordig denken we toch meer aan “ik” dan aan “wij”. Ik denk dat we relaties snel verbreken en dat we niet meer snel tevreden zijn. Vroeger waren mensen misschien weer té snel tevreden. Mensen (en vooral vrouwen) konden niet gemakkelijk weg bij zijn of haar partner omdat ze afhankelijk waren. Maar tegenwoordig gebeurt het misschien te gemakkelijk. Soms heb ik het idee dat we altijd op zoek zijn naar “iets beters” terwijl we niet goed kijken naar hetgeen dat we al hebben. Maar goed om terug te komen op mijn verhaal. Hoe mooi zou het zijn als je later kunt zeggen dat je al 40 jaar samen bent? Dat je al zoveel hebt meegemaakt en dat je elkaar door en door kent. Dat is toch mooi? Tenminste, ik vind van wel!

'Ik heb hem maar een kansje gegeven'

Laatst vroeg ik dus aan een cliënt hoe hij zijn vrouw had ontmoet, hij zei; "bij het dansen op zondagavond. Zij zag mij niet staan maar ik heb mijn best gedaan en kijk wie hier nog steeds op de bank zit!" Toen zei mevrouw; "Ik kwam er niet van af, hij bleef mij maar vragen om te dansen, ik heb hem maar een kansje gegeven..." Ze keken elkaar aan en moesten lachen. Ik kon zien dat er nog veel liefde was tussen deze mensen en dit na 60 jaar huwelijk, respect!

Tommie Niessen
Verpleegkundige & Schrijver/blogger

Website:        https://tommieniessen.nl/
Facebook:     https://www.facebook.com/tommieindezorg/
Instagram:    https://www.instagram.com/tommieindezorg/
Twitter:          https://twitter.com/tommieniessen/