Ga naar de inhoud
het oor

Hoe hoort het eigenlijk?

2 juni 2017 Leestijd:

Gehoorschade komt steeds vaker voor, maar wat is gehoorschade precies en hoe kan je het voorkomen?

Het zal niemand zijn ontgaan dat het festivalseizoen weer is geopend. Met Koningsdag en Bevrijdingsdag nog vers in het geheugen staat komend weekend Pinkpop alweer voor de deur. Hartstikke leuk, want wie houdt er nou niet van een feestje? Maar is dit ook een feestje voor je oren? Gehoorschade komt steeds vaker voor, maar wat is gehoorschade precies en hoe kan je het voorkomen?

Wat heb je nodig tijdens een festival?

Wat is gehoorschade?
Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in het binnenoor beschadigd raken. Dit kan het gevolg zijn van het ouder worden, maar trilharen beschadigen ook door te veel blootstelling aan harde geluiden. Vanaf 80 decibel kan geluid al schadelijk voor je oren zijn, maar hoeveel is dat eigenlijk? Om een voorbeeld te geven: met elkaar praten produceert 60 decibel en een drukke doorgaande weg al snel zo’n 85 decibel.

De trilharen raken overbelast door de geluidsdruk en gaan kapot. Dat kan in één keer gebeuren als het geluid erg hard is, maar  ook als je te vaak en te lang aan hard geluid wordt blootgesteld.

Foto van het binnenoor

Piep in je oren?
Wanneer de trilharen beschadigd zijn geven ze geen of verkeerde informatie door, zoals een piep of een ruis.
Heb je de dag na het uitgaan nog een piep in je oren? Dat zijn de eerste tekenen van gehoorschade die over kan gaan in een blijvende piep of ruis.

Andere vormen van gehoorschade
Naast de piep in je oren kun je ook overgevoelig raken voor bepaalde geluiden of je hoort met beide oren verschillende geluiden.

Wanneer loop je eigenlijk risico op gehoorschade?
Geluiden vanaf  80 decibel kunnen al schadelijk zijn. En vanaf 120 decibel kan je het gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen de 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je ernaar luistert.  

Hoortest
Uit nieuwe resultaten van de Oorcheck hoortest https://hoortest.oorcheck.nl/ blijkt dat 23% van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar die in 2016 de test deed, de uitslag ‘niet goed’ kreeg. Voorafgaand aan de test vullen deelnemers in hoe zij hun gehoor inschatten. Van deze groep dacht 85% aanvankelijk wél een goed gehoor te hebben.

23% van de jongeren kreeg de uitslag 'niet goed'

Hoe kan je gehoorschade voorkomen?
Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om gehoorschade te voorkomen zoals;
- Bescherm jezelf door oordoppen -met muziekfilter- te dragen als je op plekken bent met hard geluid.
- Ga op voldoende afstand staan van de luidsprekers
- Gun je oren af en toe wat rust om te herstellen
- Luister je vaak naar je favoriete muziek op je smartphone? Stel dan een volumebegrenzer in.

I Love My Ears
Tijdens Pinkpop 2017 zal er ook extra aandacht zijn voor de I Love My Ears campagne. Deze campagne is bedoeld om het publiek en professionals te informeren over hoe je op een voor het gehoor veilige manier kunt uitgaan. Deze campagne is in het leven geroepen door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en de brancheorganisaties VVEM (Vereniging van Evenementenmakers) en VNPF (Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals).

Weten waar oordoppen op festivals te koop zijn?
http://www.oorcheck.nl/festivalcheck

Oordoppen met muziekfilter

Meten is weten!
Wil je weten hoe hard de muziek staat tijdens een festival? Download de decibel app
Voor IOS: Safe Noise https://itunes.apple.com/us/app/safenoise/id464042309?mt=8
Voor Android: Decibel https://play.google.com/store/apps/details?id=bz.bsb.decibel&hl=nl

Is het geluid hoger dan 80 decibel? Dan weet je dat je maatregelen moet nemen.

Je wilt toch geen ruis?

Deze animatie video geeft een goed beeld van wat gehoorschade precies is, wat je eraan kunt doen en is gemaakt door Adelante-Zorggroep in samenwerking met de Nationale hoorstichting.

Linktips:
http://ilovemyears.nl/
http://www.hoorstichting.nl/
https://www.adelante-zorggroep.nl/