Ga naar de inhoud

Huppelend naar de mondhygiënist

2 februari 2018 Leestijd:

Lieneke Steverink is mondhygiënist. In 2013 is ze zelfs verkozen tot Mondhygiënist van het Jaar! Voor VWS schrijft ze maandelijks over haar beroep. In dit blog vertelt ze hoe belangrijk het is dat ook kinderen regelmatig naar de mondhygiënist gaan.

Lieneke

Tijdens mijn stage bij een tandartsenpraktijk keek ik toe hoe een hummeltje van twee jaar al zijn tanden kwijtraakte. Ik stond met mijn mond vól tanden en wenste dat ik deze kleine man eerder had gezien. En dat ik als mondhygiënist voortaan de kans zou krijgen om ouders/verzorgers te begeleiden, zodat het kindergebit gezond blijft. Maar kansen krijg je niet altijd, soms moet je kansen zelf creëren.

Hoe eerder, hoe beter

Ik krijg vaak de vraag op welk moment kinderen naar de mondhygiënist moeten. Dat is bij het doorkomen van de eerste tand. Of eigenlijk al tijdens de zwangerschap. En ik wil nog wel een stapje verder gaan: nog vóór de conceptie! Want de gezondheid van de mond van de moeder heeft invloed op de ongeboren vrucht en misschien zelfs op de vruchtbaarheid. Toch merk ik in de praktijk dat kinderen niet vanzelf bij de mondhygiënist terechtkomen. Daarom proberen ik en mijn collega’s hen op een andere manier te bereiken. Daarbij is niet de vraag hoe je kinderen naar de mondhygiënist krijgt, maar hoe je de mondhygienist bij de kinderen krijgt.

Scholen

Door naar mensen toe te gaan kan ik veel meer bereiken dan door binnen de vier muren van mijn praktijk te blijven. Je kent vast zelf nog wel de mevrouw met de gigantische tandenborstel die vroeger op school langskwam. Ze heeft op mij diepe indruk gemaakt. Ik wist toen al: dat wil ik ook! Tegenwoordig gaan veel mondhygiënisten, net als ik, vrijwillig langs scholen.

Kind met videobril

Verrassing!

En je kunt ons ook zomaar tegen het lijf lopen op plekken waar je ons misschien het minst verwacht. Zoals bij de verloskundige, de zwangerschapsgym of op het consultatiebureau. Zelf heb ik afgelopen zomer ook in verschillende bibliotheken gestaan. Ik verbaasde me erover hoe enthousiast kinderen op me af komen. Ze trekken hun ouders mee en die blijken duizend-en-een vragen te hebben. Eenmaal over de drempel geholpen door hun eigen kind willen ouders eigenlijk wel poetsadvies en zo’n plakverklikker.

Kidsfabriek

Al zo’n vijf jaar ben ik ook op het gratis evenement Kidsfabriek in Ulft te vinden. Eerst met een knullig klein bankje, samen met één collega. Tegenwoordig sta ik er met een team van tien man! Omdat we zo verbaasd waren over het succes, hebben we met een wetenschappelijk onderzoek (Y. Buunk-Werkhoven e.a.) gekeken of onze voorlichting voor verandering heeft gezorgd. Resultaat: JA! Heel veel kinderen willen hun poets- en eetgedrag veranderen na het volgen van onze workshops.

Lekker chillen

Bovenstaande activiteiten zijn een goede manier om in contact te komen met de praktijk en werken drempelverlagend om met kinderen naar de mondhygiënist te komen. In de praktijk is in de loop der jaren ook veel veranderd in de benadering van kinderen. Steeds meer mondhygiënisten openen een praktijk speciaal voor kinderen of gaan met een bus langs scholen. Zelf heb ik onlangs een videobril aangeschaft. Tijdens een behandeling krijgen kinderen een bioscoop op hun neus om ze af te leiden. Lekker chillen bij de mondhygiënist dus!

Huishoudbeurs

Ook dit jaar zijn we weer op diverse plekken te vinden. Geen kind, maar wel gek op alles wat met het huishouden te maken heeft? Er staan mondhygiënisten van Stichting Goed Gebekt op de huishoudbeurs! Zien zij je daar?

Kidsfabriek