Ga naar de inhoud

'Ik beschrijf wat ik meemaak. De mooie en minder mooie momenten.'

5 januari 2018 Leestijd:

Gewoon omdat het kan en omdat ik vind dat de zorg wat meer (positieve) aandacht verdient.

Tommie is verpleegkundige en heeft een eigen blog waarop hij zijn ervaringen deelt. Vanaf nu schrijft hij ook elke maand een gastblog voor VWS. Hij beschrijft wat hij meemaakt en ervaart. De leuke en de minder leuke dingen. Hoe mooi het is en hoe moeilijk het soms kan zijn. We stelden Tommie een paar vragen om hem wat beter te leren kennen.

“Ik ga niet de positieveling uithangen. Ik beschrijf wat ik meemaak en ervaar. De leuke en de minder leuke dingen.”

Mijn naam is Tommie Niessen, 26 jaar en ik werk als verpleegkundige. Ik schrijf over mijn werk en over dingen die daar mee te maken hebben. Gewoon omdat het kan en omdat ik vind dat de zorg wat meer (positieve) aandacht verdient. Dit vind ik omdat veel mensen een verkeerd beeld hebben van het werken in de zorg. Dat is jammer maar ik snap ze wel, ik had dat zelf ook. Ik wil niemand overhalen om in de zorg te gaan werken. Dat moet iedereen zelf weten. Daarom ga ik niet de positieveling uithangen. Ik beschrijf wat ik meemaak en ervaar. De leuke en de minder leuke dingen. Hoe mooi het is en hoe moeilijk het soms kan zijn. Door mijn werk sta ik vaker stil bij dingen die ik belangrijk vind in het leven. Daar ben ik dankbaar voor en ik groei daardoor, als zorgverlener, maar vooral als mens. Ik hoop dat mijn stukjes met enig plezier worden gelezen!

Even kort over mijn studie

Ik heb eerst de Verzorgende IG opleiding gedaan, de BBL variant. Daarna heb ik de Verpleegkunde opleiding gedaan, ook de BBL variant. Beide opleidingen zijn MBO niveau. Na mijn laatste opleiding ben ik begonnen als ZZPer. Dit doe ik nu +- twee jaar.

Waarom ben ik nou de zorg ingegaan?

Omdat het werken in de zorg mij ontzettend veel voldoening geeft. Ik kan zo direct iets voor een ander betekenen en dat vind ik erg mooi. Het laat mij ook groeien als mens omdat ik ontzettend veel leer van de zorgvragers. Echter kwam ik hier pas later achter. Ik had nooit gedacht dat ik in de zorg zou gaan werken. Mijn moeder werkte al in de zorg. Toen ik echt niet meer wist wat ik wilde qua school stelde zij de zorg voor. Ik moest er destijds om lachen, ik zei; “Ik ga geen mensen wassen!” Toch heb ik het een kans gegeven en sindsdien werk ik in de zorg. Ik ben mijn moeder voor altijd dankbaar dat zij mij dit adviseerde!


Waar word ik blij van?

Wanneer het mij lukt om een cliënt te laten lachen die niet lekker in zijn of haar vel zit. Dat vind ik het mooiste, dat geeft mij zoveel voldoening.

Waar heb ik een hekel aan?

Overbodige regeltjes waar de cliënt niets aan heeft en niets van merkt. Ze merken het alleen aan het feit dat je minder tijd hebt voor hen.

Wat is mijn mooiste moment?

Laatst kreeg ik een berichtje van een vrouw. Ik had een paar maanden geleden voor haar moeder een bootje gevouwen, zij lag toen in het hospice waar ik soms werk. Ze vertelde mij dat haar moeder was overleden, tot het laatste moment had ze het bootje bij haar staan. Ze was er ontzettend blij mee. Haar dochter heeft het bootje nu naast de foto van moeder staan, als herinnering. Dit vond ik zo bijzonder. Het is maar een bootje, maar het laat mij beseffen dat de kleine dingen die je doet soms zoveel kunnen betekenen.

Wat is mijn moeilijkste moment geweest?

Tijdens mijn laatste stage. Toen had ik persoonlijk een hoop ellende en mijn stage was echt verschrikkelijk. Ik voelde mij daar echt niet prettig. Op een gegeven moment was het zo erg dat ik de mooie dingen van mijn werk nog amper zag. Dat was echt een  vervelende tijd. Gelukkig ben ik doorgegaan en ben ik uiteindelijk doorgegroeid tot verpleegkundige maar ook zeker als mens.

Meer weten over Tommie?

Tommie Niessen
Verpleegkundige & Schrijver/blogger

Website:        https://tommieniessen.nl/
Facebook:     https://www.facebook.com/tommieindezorg/
Instagram:    https://www.instagram.com/tommieindezorg/
Twitter:          https://twitter.com/tommieniessen/