Ga naar de inhoud
Ercan bij De Hoenderloo Groep

'Ik maak nu mijn droom van twintig jaar geleden waar'

14 maart 2018 Leestijd:
Door Tamar Klijsen

#CarrièreSwitchers

‘Carrière Switchers’ is een project van Pluryn, een zorgorganisatie voor mensen met complexe zorgvragen. Het leer-/werktraject is bedoeld voor mensen die, na jaren in een andere branche te hebben gewerkt, nu carrière willen maken in de zorg. De werving eind vorig jaar leverde zo’n 500 geïnteresseerden op. Na een strenge selectie zijn begin dit jaar 60 switchers gestart. Die volgen een tweejarige mbo4-opleiding Maatschappelijke Zorg en werken daarnaast als begeleider op een van de locaties van Pluryn. Tijdens het traject komen ze in aanraking met verschillende doelgroepen, waarna ze zelf bepalen waar hun toekomst ligt. Na afloop van het traject zijn ze verzekerd van een baan.

Ercan Demir (39) is zes jaar zelfstandig ondernemer geweest. Hij runde een drogisterij. Sinds een paar weken loopt hij mee in een groep voor gesloten jeugdzorg van De Hoenderloo Groep, op de locatie Kop van Deelen. Eindelijk doet hij wat hij echt wil.

Ercan Demir

‘Mijn bedoeling met de drogisterij was er een goedlopende winkel van te maken en dan doorgroeien naar een volgende eigen zaak. Door de economische crisis is dit niet gelukt. Bovendien raakte de loop er door de verhuizing van de naastgelegen supermarkt helemaal uit. Ik stond voor een dilemma. Nog een keer investeren of de stekker eruit trekken?

Het werd dat laatste. Ik had na zes jaar nog niet voldoende spek op de botten om de zaak van de ondergang te redden. Maar toen rees natuurlijk de vraag: wat nu? In eerste instantie ging ik solliciteren op functies die aansloten bij mijn ervaring in de sales. Voor ik een eigen onderneming startte was ik accountmanager. Maar toen ook dat niet direct lukte, begon ik me af te vragen of ik eigenlijk wel terug wilde naar de sales. Ik was niet voor niets ooit voor mezelf begonnen.

Ercan bij De Hoenderloo Groep

Werken met jongeren

Eigenlijk heb ik altijd sociaal-maatschappelijk werk willen doen. Twintig jaar geleden wilde ik dat al. Werken met mensen, het liefst met jongeren. Daarom heb ik een periode meegelopen op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Kijken of het vak van docent iets voor mij was. Maar dat gaf me nog niet de voldoening die ik zocht. Ik stond nog te ver van de jongeren af.

Zo kwam ik op de zorg. Ik mailde Pluryn met de vraag of zij iets voor me konden betekenen, overigens zonder iets te weten van het project ‘Carrière Switchers’ dat ze net gestart waren. Ik klopte dus heel toevallig op precies het juiste moment bij ze aan. Overigens was het nog helemaal niet zeker of ik ook door de selectie zou komen, hoor. Er kwamen zo’n vijfhonderd geïnteresseerden op het project af. Over de hele breedte had Pluryn maar zestig mensen nodig, en op het gebied van jeugdzorg zelfs maar tien.

Maar wie niet waagt, wie niet wint. Mijn sollicitatiebrief viel op en ik werd geselecteerd. Ik ben op een groep jongeren van 14 tot en met 18 jaar met autisme geplaatst. Bij De Hoenderloo Groep zitten jongeren die intensieve begeleiding nodig hebben, maar mijn groep is relatief rustig.

Frisse blik

Studeren en werken naast elkaar is wel wennen. Ik heb twee jonge kinderen thuis, dus het is zoeken naar de juiste balans. Maar ik heb vooral heel veel zin in alles wat me te wachten staat. Het project van Pluryn zorgt voor nieuwe aanwas aan personeel van buiten de jeugdzorg. Dat is heel goed, denk ik. De jeugd verdient zorg van gepassioneerde zorgverleners met een frisse blik.’

Ercan achter computer

Wil jij ook een carrière in de zorg? Aanmelden voor het huidige traject is niet meer mogelijk. Wel ontvangt Pluryn graag jouw cv en motivatiebrief zodat ze je in de toekomst kunnen benaderen voor Carrière Switchers 2.0! Deze kun je hier uploaden.

De foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Ria van Remmerden.

Tamar Klijsen