Ga naar de inhoud
Angela en cliënt

‘Ik was op zoek naar meer diepgang’

10 april 2018 Leestijd:
Door Tamar Klijsen

#CarrièreSwitchers

‘Carrière Switchers’ is een project van Pluryn, een zorgorganisatie voor mensen met complexe zorgvragen. Het leer-/werktraject is bedoeld voor mensen die na jaren in een andere branche te hebben gewerkt nu carrière willen maken in de zorg. De  werving eind vorig jaar leverde zo’n 500 geïnteresseerden op. Na een strenge selectie zijn begin dit jaar 60 switchers gestart. Die volgen een versnelde Mbo4-opleiding Maatschappelijke Zorg en werken daarnaast als begeleider op een van de locaties van Pluryn. Tijdens het traject komen ze in aanraking met verschillende doelgroepen, waarna ze zelf bepalen waar hun toekomst ligt. Na afloop van het traject zijn ze verzekerd van een baan.

Angela Speijers (40) volgt het traject voor carrièreswitchers. Sinds een paar maanden loopt ze mee bij Woonvorm Tiel, een groep van 30-plussers met een lichamelijke beperking en/of niet aangeboren hersenletsel.

Angela

‘De zorg is niet nieuw voor mij. Ik heb de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) gedaan en ben daarna jarenlang jongerenwerker geweest. Oorspronkelijk kom ik uit een echte horecafamilie. Mijn zus heeft een restaurant en zeven jaar geleden deed zich de gelegenheid voor om het aangrenzende cafetaria te kopen. Dat ben ik gaan runnen.

Tweede carrièreswitch

Mijn wereldje werd al gauw erg klein. De horeca is hard werken en omdat ik boven de zaak woonde, kwam ik bijna nergens anders meer. Daar werd ik niet gelukkig van, dus ik ben ermee gestopt. Overigens zonder al een andere baan te hebben. Ik ben toen bij een slager/traiteur gaan werken. Niet mijn droombaan, maar wel een goede stok achter de deur om eens goed na te denken over wat ik wél wilde.

Angela en cliënt

Dat bleek een switch terug naar de zorg te zijn. Ik wil iets voor anderen doen, iets bijdragen, diepgang. Toen ik op LinkedIn de advertentie voor het project Carrière Switchers voorbij zag komen heb ik me dan ook meteen aangemeld voor de informatieavond. Die was zo druk bezocht dat de moed me een beetje in de schoenen zonk. Maar ik werd uitgekozen!

Dankbaar werk

De combinatie studeren en werken is pittig. Zeker met een baby van vier maanden thuis. Maar goed plannen is het halve werk. En ik vind het leuk. Het niveau van de mensen die ik begeleid is hoog. De meesten gaan naar een dagbesteding of werken. Je kunt dus prima een gesprek met ze voeren en leuke activiteiten met ze ondernemen. Ze waarderen het erg als je tijd voor ze maakt en naar ze luistert, dat maakt het werk heel dankbaar.

En ik blijk het geduld er ook voor te hebben. Van nature ben ik nogal ongeduldig, maar in mijn werk heb ik daar geen last van. Ik zou juist graag meer tijd met mijn cliënten willen doorbrengen en vaker activiteiten voor ze bedenken. Het is een uitdaging om iedereen voldoende aandacht te geven. Daarom lijkt het me mooi om op een gegeven moment persoonlijk begeleider te worden. Alle aandacht voor één cliënt.’

Angela en cliënt

Wil jij ook een carrière in de zorg? Aanmelden voor het huidige traject is niet meer mogelijk. Wel ontvangt Pluryn graag jouw cv en motivatiebrief zodat ze je in de toekomst kunnen benaderen voor Carrière Switchers 2.0! Deze kun je hier uploaden.

De foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Ria van Remmerden.

Tamar Klijsen