Ga naar de inhoud

Lichamelijke ongemakken: de hik

21 juni 2017 Leestijd:

Krijg nou de hik!

Een bekend tafereel: net je maaltijd achter de kiezen, broekriem een gaatje losser en nagenieten. Maar dan.. de hik! Weg is je rust. Soms kom je er makkelijk vanaf met een paar hikjes, soms ben je wel langer dan een kwartier de sjaak. Irritant. Maar wat is de hik nou eigenlijk? En waar wordt hij door veroorzaakt?

Wat is de hik?


De medische beschrijving van de hik is: 'het onwillekeurig samentrekken van het middenrif'. Say what? Juist. De spieren rond je middenrif trekken zich samen, waarbij tegelijkertijd de stemspleet tussen je stembanden zich sluit. Je ademhaling ligt heel kort even stil. Daar krijg je dus dat schokkerige gevoel van. De hik is overigens geheel ongevaarlijk (mits hij niet te lang aanhoudt) en heeft vrijwel geen enkele praktische functie.Wat veroorzaakt de hik?


De oorzaak van de hik komt vaak terug bij kleine maagproblemen. Bijvoorbeeld wanneer je te snel hebt gegeten of gedronken, koolzuurhoudende dranken hebt gedronken of iets heel pittigs hebt gegeten. Maar de hik kan ook gewoon spontaan op komen zetten. In een enkel geval is de hik het gevolg van een medische aandoening, maar dan zijn er naast het hikken meer klachten.Hoe kom je van de hik af?


Er zijn veel ‘tips’ die ervoor zouden moeten zorgen dat de hik stopt. Bijvoorbeeld: de persoon met de hik laten schrikken, ondersteboven een glas water drinken, 20 seconden je adem inhouden of een partje citroen eten. Of deze tips echt werken, blijft twijfelachtig. De hik gaat doorgaans vanzelf over. Wel helpt het om rustig en regelmatig adem te halen, ook tijdens het eten.Wist je dat...


... zwangere vrouwen soms kunnen voelen wanneer de baby in hun buik de hik heeft? Baby’s slikken vruchtwater in en krijgen daar de hik van. Op die manier trainen de spieren zich voor het uiteindelijke ademhalen buiten de buik.Heb je langer dan een paar uur of zelfs een paar dagen last van de hik? Ga dan even langs bij de huisarts.