Ga naar de inhoud

Lichamelijke ongemakken: hoofdpijn

30 mei 2017 Leestijd:

De meest voorkomende pijn

Een bonkende zenuw bij je slaap, een drukkend gevoel achter je ogen en een zeurende pijn in je kop. Hoofdpijn. Vervelend en soms zo intens dat je er bijna wanhopig van wordt. Maar hoofdpijn komt veel voor en is meestal niet schadelijk. Wat is hoofdpijn precies? En kun je er iets tegen doen?

 

Wat is hoofdpijn?


Het woord zegt het al: je hebt pijn in je hoofd. Dat kan op verschillende plekken zijn, zoals je voorhoofd, achterhoofd, de zijkanten van je hoofd of bij je slapen. De meestvoorkomende soorten van hoofdpijn zijn: spanningshoofdpijn, migraine en hoofdpijn door pijnstillers. De pijn kan zeurend, stekend of kloppend zijn maar ook aanvoelen als een strakke band om het hoofd. Als de hoofdpijn erg hevig is, is het lastig om je ogen open te houden en soms gaat de pijn gepaard met overgeven.Wat veroorzaakt hoofdpijn?


Waar hoofdpijn precies vandaan komt is niet bekend. Men weet zelfs niet waarom de een wel last heeft van migraine en de ander niet. Wel is bekend dat migraine te maken heeft met een verwijding van de bloedvaten in het hoofd. Andere oorzaken voor hoofdpijn kunnen zijn: stress, slaapgebrek, weersomslagen en menstruaties. Ook zijn sommige mensen gevoelig voor etenswaren waar kaas, chocola, alcohol of citrusvruchten in zitten en krijgen daar hoofdpijn van.Wat kun je doen tegen hoofdpijn?


Het is moeilijk om een advies te geven dat voor alle soorten hoofdpijn geldt. Maar: frisse lucht, een goede nachtrust en voldoende ontspanning zijn voor iedereen goed. Voor alle soorten hoofdpijn zijn pijnstillers, zoals paracetamol, geschikt. Gebruik die echter niet te vaak en niet te lang achter elkaar.Wist je dat...


... hoofdpijn de meestvoorkomende pijn is? Ongeveer 90 tot 95% van de mensen heeft er weleens last van.

... te vaak pijnstillers gebruiken tegen hoofdpijn ervoor kan zorgen dat de pijn erger wordt? 
 

Vaak en veel last van hoofpijn? Ga dan even langs de huisarts.