Ga naar de inhoud

Lichamelijke ongemakken: jeuk

2 augustus 2017 Leestijd:

Lukt het jou dit te lezen zonder jezelf te krabben?

Je ligt in bed en begint net de slaap te vatten. Maar dan hoor je het. Het meest gehate geluid in de slaapkamer. Het zoemen van een mug. Wanneer je niet uit bed gaat, zal de mug je prikken en lig je de hele nacht wakker, krabbend aan je muggenbulten. Maar niet alleen insectenbeten veroorzaken jeuk, er zijn nog tal aan andere dingen waarvan je de kriebels krijgt.

 

Wat is jeuk?


Jeuk kan omschreven worden als: 'een sensatie in de huid die de drang geeft om te krabben of te wrijven'. Uit studies is gebleken dat jeuk een complex ontstaansmechanisme heeft. Waarschijnlijk raken bij jeuk specifieke zenuwen in de huid geprikkeld. De uiteinden van deze zenuwen zijn gelegen op de grens van de opperhuid en de lederhuid. Er zijn veel verschillende dingen die deze zenuwen kunnen prikkelen. Wat veroorzaakt jeuk?


We kunnen jeuk onderverdelen in twee categorieen: 1. jeuk die ontstaat zónder een huidaandoening en 2. jeuk die  gepaard gaat mét een huidaandoening. Je kunt jeuk krijgen van bijvoorbeeld een kriebelige trui, lichte aanrakingen of insectenbeten. Maar er zijn ook serieuzere huidaandoeningen waardoor mensen, tot bloedens toe, de huid kapot krabben. Enkele voorbeelden van jeukende huidaandoeningen: eczeem, schurft en schimmelinfecties.Wat kun je doen tegen jeuk?


De eerste reflex is natuurlijk om te krabben. Toch helpt dit vaak maar even en maakt het de jeuk uiteindelijk erger. Maar probeer maar eens niet te krabben! Op insectenbeten kun je speciale middeltjes smeren die de jeuk verlichten en soms is even krabbelen op een plek waar je gekieteld bent door iets of iemand ook genoeg. Voor vervelende huidaandoeningen zijn medicijnen vaak het enige 'redmiddel'.Wist je dat...


... veel mensen zich direct beginnen te krabben als je praat over bijvoorbeeld hoofdluis, kriebeldiertjes of het hebben van jeuk?


... het soms lijkt of jeuk zich verplaatst door de aanmaak van histamine in je huid? Zo moet je soms even zoeken naar de juiste plek om te krabben.
 

Last van bultjes, rode vlekken of andere veranderingen aan de huid die jeuk veroorzaken? Ga dan even langs de huisarts.