Ga naar de inhoud

Lichamelijke ongemakken: kramp

31 juli 2017 Leestijd:

Au!

Je kent het vast: net iets te fanatiek geweest in de sportschool, een verkeerde beweging gemaakt of gewoon terwijl je rustig in bed ligt. Een door merg en been gaande, pijnlijke kramp in je kuit. Je kan niet meer lopen, staan of liggen. Wat doet dat zeer! Maar wat is deze kramp? En misschien nog wel belangrijker: hoe kom je er weer vanaf?

 

Wat is kramp?


Kramp is het samentrekken, ook wel het verkrampen, van de spieren. Dit kan eigenlijk in alle spieren voorkomen. Denk maar eens aan een trillend ooglid. Dat is ook een vorm van kramp. Niet pijnlijk, wel enigszins storend. Een veelvoorkomende, nare vorm van kramp is die in kuiten en voeten. Vaak 's nachts. Deze kramp is soms zo pijnlijk dat je er niet van kan slapen. Waardoor wordt kramp veroorzaakt?


Kramp kan verschillende oorzaken hebben. Een tekort aan mineralen, een verstoorde vochtbalans, verzuring door sport, een slechte doorbloeding of kou. En ook overmatig gebruik van alcohol kan kramp veroorzaken.Wat kun je doen tegen kramp?


Voorkomen is beter dan genezen. Dus: drink genoeg water, niet te veel alcohol, draag schoenen die goed passen en blijf natuurlijk wel sporten, maar probeer het wat minder fanatiek aan te pakken. Krijg je toch kramp in je kuit? Leun dan met je handen tegen een muur, met het been waar de kramp zit naar achter gestrekt. Zorg dat je hiel op de grond blijft. Zo maak je je kuitspier lang en werk je de kramp tegen. Een warm bad of kuitmassage kunnen ook verlichting bieden.Wist je dat...


... (kuit)kramp vaker voorkomt bij vrouwen, zwangeren en ouderen met vaat- of zenuwproblemen?

... je, behalve de rekoefening hierboven toe te passen, ook je voet naar je toe kunt trekken om de kramp te verminderen?Gebruik je medicijnen en heb je veel last van kramp? Neem dan contact op met je huisarts.