Ga naar de inhoud

Lichamelijke ongemakken: niezen

2 augustus 2017 Leestijd:

Hatsjoeee!

'Gezondheid', 'Bless you' of 'Gezundheid'. Allemaal manieren om iemand... ja, wat eigenlijk te wensen nadat hij heeft geniest? Waarom zeggen we gezondheid? En waarom niezen we eigenlijk? En hoe komt het dat je soms een nies kunt 'opwekken' door in het licht te kijken?

 

Wat is niezen?


Niezen overkomt je. Een nies onstaat meestal door een prikkeling in het neusslijmvlies door een mogelijk schadelijk stofje. Door deze reflex neem je een flinke hap lucht die zich vervolgens 'vast' zet in de longen. Het strotteklepje en de stembanden gaan 'op slot'. Dan spannen de spieren die werken bij het uitademen zich aan en werken deze hap lucht met enorme kracht naar buiten. Je niest. Niezen is meestal heel nuttig. Hiermee reinig je namelijk neus en longen. Wat veroorzaakt niezen?


Zoals eerder genoemd kan het inademen van schadelijke stofjes er voor zorgen dat je niest. Maar ook een verkoudheid, allergie of bijvoorbeeld het schoonmaken van een stoffig plankje kan niezen veroorzaken. Ruik maar eens aan een vaatje peper, gegarandeerd succes! Wanneer je verkouden bent is je neusslijmvlies overgevoelig en moet je dus vaker niezen.Hoe voorkom je niezen?


Geen zakdoekje bij de hand? Je kunt je nies voorkomen door je neus dicht te knijpen en je adem in te houden. Zo voorkom je dat je de hap lucht neemt die de nies tot stand brengt.

 

Wist je dat...


... je niest met een luchtsnelheid van ruim 150 km per uur? Hatseklats! Geen wonder dat de spetters soms in het rond vliegen. 

... we 'gezondheid!' zeggen vanuit een historische gewoonte? In vroegere tijden dacht men dat tijdens het niezen de ziel uit het lichaam probeerde te ontsnappen en er daardoor een kwade geest naar binnen zou kunnen komen. Door 'gezondheid' en 'bless you' te zeggen zou deze kwade geest verjagen worden.

... niezen door in fel licht te kijken erfelijk bepaald is? Ongeveer een kwart van de wereldbevolking heeft dit erfelijke niesreflex.

Moet je aanhoudend vaak en veel niezen of heb je last van een chronisch verstopte neus? Ga dan even langs de huisarts en/of de apotheek.

Spreuk niezen