Ga naar de inhoud

Man in de zorg

5 januari 2018 Leestijd:

“Werken in de zorg is toch voor vrouwen?”

Tommie is verpleegkundige en heeft een eigen blog waarop hij zijn ervaringen deelt. Hij schrijft elke maand een gastblog voor VWS. Hij beschrijft wat hij meemaakt en ervaart. De leuke en de minder leuke dingen. Hoe mooi het is en hoe moeilijk het soms kan zijn.

“Werken in de zorg is toch voor vrouwen?”

“Ik snap niet dat jij dit werk wilt doen…. Was er niets anders?”

“Werk jij in de zorg ja? Dan moet je toch oude mensen wassen? Ha-ha….”

Al deze uitspraken heb ik weleens gehoord. Toen ik net begon met mijn opleiding deed het iets met mij. Dan voelde ik mij wat onzeker en kreeg ik twijfels. Dit was dan gebaseerd op wat iemand anders tegen mij zei, best jammer eigenlijk... Wat mensen van mij vinden vond ik toen erg belangrijk, nu is dat anders. Wanneer iets goed voelt dan kies ik daarvoor. Wat anderen daar van vinden doet me niet zo veel. Ik laat mezelf niet leiden (of lijden) door de mening van anderen. Ik heb mij destijds gelukkig niet laten beïnvloeden door de mening van anderen. Het is erg jammer wanneer dit wel gebeurt bij mensen. Dat ze bepaalde dingen niet doen omdat het niet “stoer” is of omdat ze bang zijn wat anderen ervan gaan vinden. Ik denk dat dit best veel gebeurt, zeker bij jongeren…. Tegenwoordig zijn mensen veel bezig met uiterlijke vertoning en hoe ze gezien worden door anderen. Dit is helemaal niet verkeerd. Het moet alleen niet bepalen welke keuzes je maakt in je leven. Tenminste, dat vind ik. Ik denk ook dat je er last van krijgt, als je jezelf daar te veel mee bezig houdt.

Vrouwenberoep?

Negen op de tien Verpleegkundigen zijn vrouwen. Maar is het daarom een vrouwenberoep? Ik vind van niet en ik weet niet hoe het komt. Werken in de zorg is super, ook voor mannen. Mannen (mensen) hebben er vaak een bepaald beeld bij dat niet helemaal klopt met de werkelijkheid. Moet je mensen wassen? Ja! Moet je mensen naar het toilet brengen? Jazeker! Dit zijn ook niet mijn favoriete bezigheden tijdens het werk.. Maar gelukkig is dat niet je dagtaak. Het gaat om het contact dat je hebt met de mensen en wat je voor hen kunt betekenen. Je zorgt ervoor dat zij een zo aangenaam mogelijk leven hebben, ondanks hun beperkingen. Dat vind ik zo mooi aan het werk, dat je zo direct iets voor anderen kunt betekenen.

Ik wil niemand overhalen om ook in de zorg te gaan werken.

Zelf had ik ook een ander beeld van de zorg, gebaseerd op niets eigenlijk. Dit weerhield mij om te kiezen voor dit werk. Toen ik het zelf eenmaal had ervaren veranderde dit beeld. Toen kwam ik erachter dat het zoveel meer is dan wat ik van tevoren dacht. Daarom snap ik dat mensen niet zo snel kiezen voor de zorg. Zeker wanneer zij het niet zelf hebben ervaren. Ik wil niemand overhalen om ook in de zorg te gaan werken. Dat moet iedereen zelf weten. Ik hoop alleen wel dat mensen open staan om dingen zelf te ervaren. Alleen dan kun je ergens een reële mening over hebben vind ik. Dit geldt trouwens voor heel veel dingen in het leven….

Ik vind mijn werk mooi en het geeft mij veel voldoening, dat is belangrijk. Elke dag maak ik weer iets anders mee. Ik ben blij dat ik hiervoor heb gekozen. Inderdaad, in de zorg werken meer vrouwen dan mannen. Op school was ik ook altijd de enige jongen in de klas. Ik heb daar nooit moeite mee gehad. Integendeel zelfs! Maar ik vind het wel leuk als ik mannelijke collega’s tegenkom. Op een of andere manier schept dat toch een band.

Tommie Niessen
Verpleegkundige & Schrijver/blogger

Website:        https://tommieniessen.nl/
Facebook:     https://www.facebook.com/tommieindezorg/
Instagram:    https://www.instagram.com/tommieindezorg/
Twitter:          https://twitter.com/tommieniessen/