Ga naar de inhoud
https://plusvws.nl/thumbs/100x100c/2017-09/start-stoptober.jpg

'Om eerlijk te zijn, ik ben al vaker gestopt.'

27 september 2017 Leestijd:

Volg Rogier in zijn poging om te stoppen met roken

Hi, mijn naam is Rogier en ik werk op de social media afdeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Omdat ik op de hoogte wil blijven van alles wat met gezondheid te maken heeft, kwam ik ook het initiatief Stoptober tegen. Leuk om daar iets op onze socials mee te doen. Maar wat?

Op het moment dat een van mijn collega’s me onderzoekend aankeek, had ik al nattigheid moeten voelen. ‘Waarom doe JIJ eigenlijk niet mee met Stoptober Rogier?’ 12 priemende collega-ogen dwingen me direct te antwoorden. ‘Eh… ja… nou okay’, zei ik voorzichtig.

En daar zit ik dan. Op het moment van schrijven nog 5 dagen, 18 uur en 56 minuten te gaan. Ik voel nog even aan het pakje sigaretten in mijn broekzak. Het vertrouwde spelen met mijn aansteker. Gaat dat dan echt allemaal stoppen per 1 oktober?

Nu speel ik al langer met het idee om te stoppen. Want zoals mijn goede vriend en tevens huisarts mij altijd weet te vertellen: 'Stoppen met roken heeft alleen maar voordelen.' Jaja, dat is me bekend. Ook het feit dat het een sluipmoordenaar is.

WAAROM STOPPEN?

Ik heb meer dan de helft van mijn leven gerookt. Het is wel genoeg geweest. Ik sport veel en merk dat ik achterblijf bij mij sportgenoten. Simpelweg te weinig zuurstof. Het is eigenlijk ook geen gezicht en ik schaam me dan ook vaak als ik ergens buiten (vaak als het regent) een plek moet zoeken voor mijn verslaving. Dat moet maar eens afgelopen zijn. Ook zie ik mijn moeder worstelen met stoppen met roken en dat terwijl ze COPD en vaak last van benauwdheidsaanvallen heeft!

WEER EEN NIEUWE POGING

Okay,  laat ik meteen eerlijk beginnen: ik ben al vaker gestopt. Maar ook altijd weer begonnen. Soms na een jaar, soms na een paar weken. Om maar weer mijn vriend, de huisarts te quoten: 'Het is moeilijk om te stoppen en gestopt te blijven. Het is een verslaving en dat hoort nu eenmaal bij een verslaving. Als je weer begint, wees dan niet boos of teleurgesteld en doe gewoon weer een nieuwe poging.'

HOE STOPPEN?

Wat ga ik anders doen dan vorige keren? Ik ga in ieder geval de  app STOPTOBER downloaden. Er zijn nog wel meerdere stoppen-met-roken-apps en misschien download ik ze allemaal wel. Ik neem me in ieder geval voor dat wanneer ik het moeilijk heb dit te delen met anderen. Dat deed ik de vorige keren niet. Ik maak in ieder geval van mijn collega’s stopmaatjes, zij hebben me er per slot van rekening ingeluisd.

MIJN VALKUILEN

Van mijn vorige stoppogingen heb ik een aantal dingen geleerd. Het was eigenlijk makkelijker dan ik had verwacht, als ik maar niet: 

  • ... omging met rokers. Gelukkig zijn de meesten inmiddels ook gestopt. 
  • ... te lang in de kroeg bleef hangen. Biertje erbij en dan denk je al snel: eentje kan nu toch wel? Die gedachte is funest. Het blijft nooit bij die ene. Gelukkig heb ik het de aankomende maanden te druk om lang in de kroeg te hangen.
  • ... ik ga over 3 maanden een halve marathon te lopen. Dan zet ik mijn beloning gelijk om in een prestatie. Dat is iets wat voor mij altijd erg goed werkt. Dat zal ongetwijfeld voor iedereen anders zijn.

Ik ben dan ook erg benieuwd hoe jullie (de rokers die willen stoppen en ex-rokers) dit hebben aangepakt.

De komende maand ga ik jullie op de hoogte houden hoe het met me gaat. Een goede stok achter de deur voor mij en hopelijk heb jij er ook wat aan. Tot de eerste weekupdate!

Groeten,

Rogier