Ga naar de inhoud
Het standbeeld in Natzweiler, gezien van achter prikkeldraad

Overlevenden bij herdenking nazi-kamp Natzweiler

12 november 2016 Leestijd:

‘We vochten voor volk, vaderland en Koningshuis en dat was het.’ Skippy de Vaal (94)

Hij moest helemaal uit Frankrijk komen en zijn gezondheid is broos, maar de herdenking van het nazi-kamp Natzweiler wilde Ernst Sillem niet missen. Samen met Skippy de Vaal is hij de laatste Nederlandse overlevende van dat beruchte concentratiekamp.

'Een toonbeeld van onverzettelijkheid en een voorbeeld voor velen', noemde staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) hen. 'Twee mannen die niet wegkeken toen onze vrijheid op het spel stond.' Van Rijn sprak Sillem en De Vaal namens de Nederlandse regering toe tijdens de herdenking die plaatsvond in het National Monument Kamp Amersfoort. Na afloop vertelde De Vaal de staatssecretaris dat hij de oorlog alleen door veel geluk had overleefd. ‘We vochten voor volk, vaderland en Koningshuis en dat was het.’

Gruwelijk regime

In Natzweiler heerste een gruwelijk regime. Gevangenen verrichtten zeer zware dwangarbeid en moesten geregeld toekijken hoe een van hen werd opgehangen. Na zo'n executie van een jonge jongen werd hen door de SS-Kampcommandant toegeblaft dat een ieder die zich verzette, dat lot zou wachten. Desnoods alle 2000 gevangenen tegelijkertijd.

'Nacht und Nebel'

Natzweiler was een 'Nacht und Nebel'-kamp. Dit waren concentratiekampen waar gevangenen - voor het overgrote deel mensen uit het verzet - doormiddel van zeer zware dwangarbeid ter dood veroordeeld werden. Correspondentie met familie was uit den boze; gevangenen van Natzweiler moesten spoorloos verdwijnen. De helft van de minimaal 40.000 gevangenen is op deze manier vermoord, waaronder 280 Nederlanders.