Ga naar de inhoud

Positiviteit in de zorg

5 januari 2018 Leestijd:

“Kijk eens naar al de mooie dingen die gebeuren in de zorg.”

Tommie is verpleegkundige en heeft een eigen blog waarop hij zijn ervaringen deelt. Hij schrijft elke maand een gastblog voor VWS. Hij beschrijft wat hij meemaakt en ervaart. De leuke en de minder leuke dingen. Hoe mooi het is en hoe moeilijk het soms kan zijn.

Gaat het dan echt zo slecht met de zorg?

Persoonlijk vind ik dat er te veel negatieve berichten zijn over de zorg. Hoge werkdruk, laag salaris, personeelstekort en zo nog veel meer. Eigenlijk is dat best jammer want er zijn zoveel positieve dingen over de zorg te vermelden. Gaat het dan echt zo slecht met de zorg? En moeten deze “slechte” dingen dan alle aandacht krijgen? Soms snap ik wel dat er een personeelstekort is met al die negatieve nieuwsberichten. Mensen worden daardoor niet echt geprikkeld om in de zorg te komen werken.

Ik erger me ook aan bepaalde zaken.

Ik ga niet zeggen dat al die negatieve berichten niet kloppen, integendeel. De werkdruk is hoog, zorgverleners mogen best meer verdienen en er is een personeelstekort. Er zijn nog wel meer dingen die niet goed gaan in de zorg. Ik erger me ook aan bepaalde zaken. Die administratie bijvoorbeeld en al dat registreren, daar word ik soms moedeloos van. Dit gaat ten koste van de tijd die je hebt voor de cliënt. Dit is allemaal niet leuk en super irritant. Maar voor mijn gevoel ligt de focus te veel op het negatieve in plaats van op het positieve.

We horen zelfs bij de beste van Europa

Er zijn toch ook genoeg goede dingen? Kijk eens naar al de mooie dingen die gebeuren in de zorg. Er zijn zoveel goede initiatieven in de zorg die gerealiseerd worden.  Nieuwe zorgboerderijen voor mensen die lijden aan dementie. Nieuwe hulpmiddelen die ervoor zorgen dat je prettiger kunt werken. Betere behandelingen voor allerlei aandoeningen. Er zijn ook genoeg positieve verhalen die verteld kunnen worden over de zorg. Bijvoorbeeld over cliënten die wel tevreden zijn over de zorg die ze krijgen. Of over zorgorganisaties die hun zaken wél goed op orde hebben. Door al die negatieve berichten krijgen mensen ook een negatief beeld van de zorg. De zorg in Nederland is zo slecht nog niet, we horen zelfs bij de beste van Europa…Ik wil niet de positieveling uithangen, ik klaag ook genoeg over de zorg. Maar soms denk ik wel dat we de positieve aspecten van de zorg meer aandacht moeten geven. Anders worden we straks allemaal “zwartkiekers” zou een cliënt van mij gezegd hebben. Daar hebben we ook niets aan denk ik. Een beetje meer positiviteit in de zorg kan geen kwaad toch?

Tommie Niessen
Verpleegkundige & Schrijver/blogger

Website:        https://tommieniessen.nl/
Facebook:     https://www.facebook.com/tommieindezorg/
Instagram:    https://www.instagram.com/tommieindezorg/
Twitter:          https://twitter.com/tommieniessen/