Ga naar de inhoud
Doa met boek

Status co

9 mei 2018 Leestijd:

Doa is arts in opleiding en blogt als Dokter Do over haar ervaringen. Ook schrijft ze elke maand een gastblog voor VWS. Deze keer over ingewikkelde medische termen en de lange weg die zij nog te gaan heeft.

Doa

Na een korte overdracht staan alle specialisten en arts-assistenten tegelijkertijd op om aan het werk te gaan. De coassistenten schuifelen achter hun arts-assistenten aan en ik snel nog even naar de kamer van de coassistenten om een pieper te halen en hol vervolgens naar de vierde verdieping om aan de visite te beginnen. Tijdens dit dagelijkse rondje ga ik samen met een verpleegkundige en arts-assistent alle patiënten op de afdeling langs.

COW

Als ik de afdeling op loop zie ik de verpleegkundige en arts-assistent al staan, elk achter een eigen COW (oftewel ‘computer op wielen’). ‘Je bent te laat,’ grinnikt de arts-assistent. Ik kijk hem verbaasd aan en werp een blik op de klok: 08:02. ‘Ik zit je maar te dollen,’ zegt hij lachend. Ik forceer een glimlach.

Decursus

‘En hoe gaat het met meneer X?’ begint de arts-assistent. De verpleegkundige vertelt kort en bondig dat de patiënt goed heeft gegeten en vanochtend nog is wezen plassen en ik zie de arts-assistent notities maken onder het kopje ‘decursus’. Gek eigenlijk: tijdens mijn opleiding is dat woord me nooit uitgelegd. Ik heb het dan ook zelf maar even gegoogeld en het betekent gewoon ‘het verloop van een ziekte’.

Doa met boek

Status quo

‘Status quo’, zie ik de arts-assistent bij de volgende patiënt typen. Met andere woorden: ‘er is nog weinig veranderd’. En ik vraag me stiekem af of dat niet ook een beetje voor mij geldt. Ik ben nog altijd een status ‘co’...

We lopen langs de patiënten om te vragen hoe het gaat. We bekijken wondjes en als ik geluk heb vraagt de arts-assistent mij of ik naar buik, longen en hart van patiënten wil luisteren. Ik brabbel vervolgens woorden die ik geleerd heb tijdens de lessen over ‘lichamelijk onderzoek’ in het tweede jaar van mijn opleiding. ‘Levendige peristaltiek’ bijvoorbeeld. Wat betekent dat nou eigenlijk?

Lange weg

Hoe langer ik coschappen loop, hoe meer ik me afvraag wat ik nou eigenlijk heb geleerd sinds ik met mijn opleiding ben begonnen. Zeker, ik weet hoe ik in prachtige medische termen kan uitleggen dat de darmen lekker actief zijn, ik weet hoe ik een gesprek met een patiënt moet voeren om de nodige informatie te achterhalen en ik ken inmiddels een aantal protocollen uit mijn hoofd.

Als ik mijn boekje met feedback moet geloven, doe ik het heel goed. Maar als ik eerlijk mijn ontwikkeling als dokter zou moeten omschrijven, dan zou ik zeggen: 'status quo, and still a long way to go!'

Doa arts

Volg Doa

- Facebook: Dokter Do

- Instagram: @dokterdo