Ga naar de inhoud

Steek je tong uit!

17 mei 2018 Leestijd:

Lieneke Steverink is mondhygiënist. In 2013 is ze zelfs verkozen tot Mondhygiënist van het Jaar! Voor VWS schrijft ze maandelijks over haar beroep. In dit blog: waar komt dat nare geurtje uit je mond vandaan en wat doe je eraan?

Het klinkt in eerste instantie als een begroeting van een Japanner: 'halitosis'. Maar wel eentje waar je stijl van achterover slaat. Het is namelijk de officiële benaming van…  een onaangename mondgeur! Je weet wel, dat geurtje dat je niet kunt gebruiken tijdens een date of sollicitatiegesprek. Zelfs alleen al het idee dat je niet fris ruikt, kan een ongemakkelijk gevoel geven. Die angst noemen we ‘halitofobie’. Wel een mooi woord.

Ruik jij wel naar bloemetjes?

Die angst is best logisch, want hoe kom je erachter dat je niet lekker riekt? Je bent je eigen geur gewend. Zelfs je eigen parfum ruik je op den duur niet meer. Dat verklaart waarom mensen weleens uitschieten met hun deo of aftershave. Wil je weten hoe je mond ruikt? Lik aan de binnenzijde van je pols met het meest achterste deel van je tong… wapper een poosje en ruik dan aan je pols. Net zoals je met parfum doet. En? Fris genoeg?

Bacteriescheetjes

Wat betekent een slechte mondgeur eigenlijk? Eerst moet je weten wat die geur is. Het zijn scheetjes van bacteriën. Oké, dat klinkt heel kinderachtig, maar het is echt zo! De bacteriën stoten gassen uit als ze lekker hebben gegeten. Het zijn net mensen. Met het verschil dat je als bacterie razend populair raakt met zo’n scheet.  Scheten laten is een manier om met andere bacteriën te communiceren. Een bacterie fluit als het ware op zijn vingers en zegt: ‘Allemaal verzamelen, hier is het fijn.’ Om vervolgens gezellig samen hun stinkende best te doen. Kortom: mondgeur betekent meestal dat je last hebt van een verzameling bacteriën in je mond. Dat kan duiden op een ontsteking. Er zijn uitzonderingen, zoals bij diabeten.

Steek je tong uit

Meestal komt een vieze geur van je tong af. Een gezonde tong ziet er mooi roze uit. Is je tong rood, wit, geel, bruin of zelfs zwart? Dan klopt er iets niet. Een goede reden om je mondhygiënist of tandarts ernaar te laten kijken. Is de witte, gele of bruine kleur ‘afschraapbaar’ dan zijn het waarschijnlijk bacteriën. Je kunt ze verwijderen met een tongschraper. Je mondhygiënist leert je wat dit is en hoe je hem gebruikt.

Naar de huisarts

Om erachter te komen waar een nare geur vandaan komt, doet je mondhygiënist een onderzoekje. De geur kan tussen de tanden vandaan komen of er is elders in je mond een ontsteking aanwezig. Hier zijn nuttige tips en behandelingen voor. Heel soms hebben mensen last van een acetongeur. Diabetici bijvoorbeeld. Als de mondhygiënist deze geur waarneemt, dan gaat er een alarmbel rinkelen. Dan wordt je naar je huisarts verwezen om je bloedsuiker eens te laten testen. Ook als blijkt dat de geur uit de neus of longen komt, wordt verwezen naar een arts.