Ga naar de inhoud

Voorbereid festivallen: 8 frisheidstips

4 mei 2017 Leestijd:

What's that smell? Niet jij.

Het hele jaar kijk je ernaar uit: het festivalseizoen. Dansen tot de zon opkomt (of juist ondergaat), in diezelfde zon heerlijke dutjes doen om vervolgens de nacht door te halen én je even niet druk te maken om wat er zich allemaal op je werk afspeelt. Genieton!

Dat je het met alleen een paar schone onderbroeken en je portemonnee ook wel redt geloven we direct. Maar om je festivalweekend wat aangenamer (en frisser) te maken hebben we een aantal tips op een rijtje gezet. Zie hier:

1. Persoonlijke hygiëne
Je kent ze wel: de ongewassen, met modder besmeurde festivalgangers die na een weekend doorhalen doodleuk de trein instappen. Een halve week niet gedoucht, gekamd of gewassen. Optimaal genieten voor de rest van de coupé. Om te voorkomen dat jij that girl, of that guy bent kun je kleine maatregelen treffen. Vergeet bijvoorbeeld je tandenborstel niet. Na een nachtje met je gaffeltje open slapen in een tent wil je écht wel even een frisse mond halen.

Geen optie om te douchen? Met een beetje zeep en een washand kom je een heel eind. Ook zijn tissues, vochtige doekjes en een flesje desinfectiegel de redders in nood op zo’n moment. En vieze kleding? Die stop je weg in de extra plastic tassen die je mee hebt genomen, toch?


2. Check je kleding
Het weer kan alle kanten op. Soms sta je tot je enkels in de drek en op andere dagen kun je niet opdrinken tegen de hitte. Wat het weer ook doet, wees voorbereid. Gelukkig verstrekken de meeste festivalorganisaties gratis poncho’s wanneer het met bakken uit de lucht komt. Maar een extra set droge kleding is op zo’n moment geen overbodige luxe. Evenals een hoedje of petje dat je kan beschermen tegen zowel regenbuien als felle zonnestralen. Onderschat ook het hebben van een paar extra sokken niet. Wanneer jij met je festivalgympies in een plas modder stapt en je de rest van de dag staat te soppen in je schoenen, ga je wensen dat je even schone sokken aan kon trekken.

3. Omarm de Dixies
En dan nu, het minst fijne onderdeel van een festival bezoeken: naar het toilet gaan. En dan vooral op de laatste dag. Beslist geen pretje. Ophouden kan maar met mate, dus een paar pointers wanneer je niet meer om het Dixie-gebruik heen kan. Neem je eigen wc-papier mee. We weten allemaal dat, wanneer op bezoek, mensen royaal genieten van de beschikbare rollen. Om te voorkomen dat je misgrijpt óf het met 1 dun velletje schuurpapier (laten we eerlijk zijn) moet ‘doen’, neem jij lekker je eigen voorraadje mee.

Spelletje: Probeer de Dixie zo min mogelijk met blote handen aan te raken. Gebruik papier of doekjes om deurklinken te openen en was daarna grondig je handen. Weet je nog dat flesje desinfectiegel van punt 1? Die komt na een toiletbezoekje weer van pas.

4. Houd ongedierte buiten
Het is heerlijk om voor het slapengaan nog even een midnight (of early morning) snack weg te werken. Maar vergeet daarna niet de overblijfselen weg te gooien in de daarvoor bestemde afvalbakken. Anders krijg je ’s nachts misschien ongewenst bezoek. En nee, niet van die leuke jongen of meid van 3 tenten verderop, maar een kolonie mieren. Ook kunnen muggen de festivalpret enorm drukken. Zorg daarom dat je de tent goed afsluit én een insectenmiddel tegen muggen meeneemt (en ook gebruikt).

5. Bescherm je oren
Tinnitus is geen grap. Voor de rest van je leven met een constante piep in je oren moeten functioneren kan alleen als zeer hinderlijk omschreven worden. Niet heel sexy, wel heel goed voor je: oordoppen. Ze filteren het hardste geluid en je kunt nog steeds gesprekken voeren. Het is echt niet zo dat je helemaal niks meer hoort. Je kunt nog prima genieten van de muziek! Eerlijk. Ook is het een goed idee niet direct naast de boxen te gaan staan, hoe lekker die bass ook voelt.

6. Drink genoeg
En dan hebben we het over water. Zeker wanneer de temperaturen stijgen en je regelmatig je hartslag verhoogt met de nodige dansjes. Alcohol drinken helpt daar niet bij, dat droogt je alleen maar meer uit. Dus hoe dorstlessend een biertje ook aanvoelt, alleen door water te drinken voorkom je uitdrogingsgevaar. Zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt, zo voorkom je dat wanneer je écht dorst krijgt, je eerst een half uur in de rij moet staan.7. Spullen kwijt? Verleden tijd.
Hoera technologie! Uiteraard gaat niemand zonder smartphone op stap. En nu zijn er superhandige apps ontwikkeld, speciaal voor een onbezorgde festivaltijd. Namelijk: Tentfinder. Zo hoef je niet meer zelf te onthouden waar je tent ‘geparkeerd’ staat. Ook zijn er ‘Find my friends’ en ‘Find my Iphone’ voor overduidelijke redenen. Daarnaast hebben veel Nederlandse festivals een eigen app met kaart van het terrein en overige informatie. Zo weet je in een handomdraai waar de dichtstbijzijnde Dixies, EHBO-posten en uitgangen zijn. 

8. OngeZONd
De meeste festivals vinden plaats in de heetste (nou ja, voor Nederlandse begrippen dan) maanden van het jaar. Om te voorkomen dat je als kreeft weer naar huis gaat en een week het liefst in een ijspakking doorbrengt, neem je uiteraard zonnebrand mee. Vaak zijn er zogeheten ‘smeerstations’ op festivals. Waar je, zelfs als je je flesje met factor 30 vergeten bent, je kunt beschermen tegen de zon. Neem ook een extra vestje of trui mee, handig als het afkoelt maar zeker ook om je verbrande velletje te bedekken en te zorgen dat je niet nóg erger verbrandt.

Ben jij een doorgewinterde festivalganger en heb je zelf nog tips? Deel ze met ons!