Ga naar de inhoud

Wat je altijd al wilde weten over de mond

15 januari 2018 Leestijd:

#WelkomBijDeMondhygiënist

Lieneke Steverink is mondhygiënist . En ook is zij in 2013 verkozen tot Mondhygiënist van het Jaar 2013! Voor VWS schreef zij het onderstaande blog.

De top 4 over mond en gebit.

Als ik vertel dat ik mondhygiënist ben, krijg ik als reactie: “Hoe zei je? ” Een mondhygiënist heeft als doel ziekte te voorkomen door middel van een frisse en gezonde mond voor iedereen. Na het behalen van de HBO-opleiding wilde ik alles uit mijn vak halen. Daarom werk ik niet alleen in de mond, maar zoek ook actief de media op. Dat doe ik omdat ik merk dat mijn prachtige vak nog te onbekend is. Ik beantwoord dan veel vragen over de mond. Hier de top 4 en mijn antwoorden:

De mond spreekt voor het hele lichaam. Verborgen ziektes uiten zich met regelmaat in de mond. Je kent het vast dat je bij een eerste kennismaking gelijk naar iemand zijn mond kijkt. Je leest het karakter van iemand af aan de mond. Zo is mondgeur of een missende tand een enorme afknapper. Het is prachtig als je iemand gelukkig kan maken door je kracht als mondhygiënist in te zetten!

1. Is een slecht gebit erfelijk?

We weten dat de bouw van het gebit gedeeltelijk erfelijk is en dat je zelfs bacteriën kunt ‘overerven’. Toch kun je heel veel zelf doen om gaatjes te voorkomen. Mensen met een bepaalde achtergrond hebben meer gaatjes. Ik baal er behoorlijk van dat mensen die niet zoveel geld of opleiding hebben een minder gezond gebit hebben. Daarom is het belangrijk dat juist zij bij de mondhygiënist terecht kunnen om kosten te voorkomen. Juist als ik weet dat jouw ouders een slecht gebit hadden, kan ik veel voor je betekenen.

2. Komt tandsteen door kalk in het water?

Veel van mijn patiënten denken dat ‘hard water’ tandsteen veroorzaakt, maar dat klopt niet. Tandsteen is ingedroogd speeksel met bacteriën. De een krijgt sneller en meer tandsteen dan de ander. Dat heeft onder andere te maken met de eigen mondhygiëne, met de kwaliteit en kwantiteit van het speeksel, roken en de ruwheid van tanden/kiezen. Op een schoon en glad gebit ontstaat minder snel tandsteen. Als mondhygiënist voer ik de professionele gebitsreiniging uit en leer je het gebit schoon en glad te houden.

3. Lekker snoepen kan best, zolang je maar goed poetst, toch?

Helaas…was het maar zo! Een snoeper kan ondanks goed poetsen gaatjes krijgen. Gelukkig kan een gemiddeld persoon drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes wel aan. Door je gebit goed te bekijken en door vragen te stellen, weet ik hoe hoog het risico bij jou is op gaatjes. We zijn namelijk niet allemaal gemiddeld, dus vraag om persoonlijk advies bij de mondhygiënist.

4. Kauwgom, is dat goed voor het gebit?

Dat ligt aan welke kauwgom je gebruikt en hoe vaak of hoe lang. Kauwgom zonder suiker is niet schadelijk. Er zijn ook kauwgoms die gaatjes zouden voorkomen, bijvoorbeeld die met xylitol. Als je te vaak of te lang kauwt, kan je klachten krijgen. Je spieren en kaken raken dan overbelast. Je kunt er kies-, hoofd- of oorpijn van krijgen. Ook van tandenknarsen kan je die klachten krijgen. Ik let daarom altijd op of mensen slijtplekken op hun kiezen hebben.

Heb je ook een vraag? Stel je vraag hieronder aan mij:

En wil je meer over mij weten? Volg mij op:

Facebook: https://www.facebook.com/mondzorg8erhoek/?pnref=lhc
Twitter: https://twitter.com/MondzorgForum
Instagram: https://www.instagram.com/mondzorg8erhoek/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/lieneke-steverink-jorna-89051214/